Håkan Johansson är en av landets absolut bästa bagare och nu står det klart att han i individuella Bagar-VM tog hem titeln som världens bästa bagare.

– Det här känns fortfarande lite overkligt men helt fantastiskt. Jag kände mig taggad inför VM och siktade mot guld. Min träningsperiod har löpt från oktober förra året fram till nu, och sedan två månader har jag bakat upp hela sortimentet 5-7 dagar i veckan. För att få till ett gott sött bröd finns det inga genvägar, det är naturliga och färska råvaror som gäller. När man startar på morgonen börjar man alltid från noll. Det finns inga gränser för vad man kan skapa med bara lite mjöl och vatten - det är mitt guld bevis på, säger Håkan Johansson, vinnare av Bagar-VM 2014.

Tävlingen som syftar till att stärka bageriprofessionens ställning gjordes på den internationella brödmässan Europain i Paris. I kategorin sött bröd, där Håkan Johansson tävlade, skulle tillverkas såväl kavlade bakverk såsom croissanter och pain au chocolat, som briocher och vetebröd.

Håkan Johansson är ansvarig för allt bröd som finns till försäljning i Stockholmsrestaurangen Taverna Brillos bageri och restaurang och på systerrestaurangerna Riche, Teatergrillen och Sturehof. Utöver det kommer han framöver att axla rollen som coach/lagkapten i Bagarlandslaget. I yrket låter han sig ofta inspireras av sina duktiga bagarkollegor och då inte minst från de egna landslagskamraterna. 

Prispallen i Bagar-VM 2014: 
1:a Sverige 
2:a Japan 
3:a Taiwan 
4:a Italien

Tävlingskriterier I finalen i Bagar-VM gör 8 nationer upp om den prestigefyllda titeln. Under 8 timmar skapar finalisterna bakverk inom kategorin sött bröd. Produkterna bedöms utifrån vikt, volym, smak, form, teknik och användandet av olika degar.