Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

04 september 2024

Svenska Bagarlandslaget tar guld i Nordiska Mästerskapen 2024

Svenska Bagarlandslaget har återigen säkrat guldet i Nordic Bakery Cup, Nordiska Mästerskapen i bageri som avgjordes i Berlin, Tyskland fredag den 30 augusti. Årets tema var "Nature/World of animals” där laget valde att tolka temat genom fjärilens livscykel. Dessutom vann laget pris för bästa skådebröd.

I en tuff konkurrens mot Norge och Island imponerade Andrea Wiberg, Cassandra Persson och Isabell Grahn med sina produkter som ledde Sverige till mästerskapsvinst. Laget visade sin kreativitet och skicklighet genom produkterna som speglade fjärilens resa från larv till fullvuxen fjäril.

Det är andra året i rad som Svenska Bagarlandslaget vinner Nordiska Mästerskapen i bageri. Cassandra Persson och Andrea Wiberg vann dessutom VM för unga bagare i Taipei 2023 när de tävlade för Svenska Juniorbagarlandslaget. Sedan dess har båda fått barn och gjorde nu come back – med två små halvårsgamla supportrar på läktaren.

 

De bakverk Svenska Bagarlandslagets skapade under tävlingens 8,5 timmar är:

  • Bulle med svarta vinbär & choklad: En härlig kombination av svarta vinbär och choklad, dekorerad med en fjäril i fruktläder som speglar temat.

  • Kavlad croissant: En fri tolkning i form och smak, inspirerad av fjärilar, fylld med vit persika och citron-timjan-marmelad.

  • Klassisk croissant: En traditionell variant med den klassiska uppslagningen.

  • Pain au chocolat: En traditionell variant med den klassiska uppslagningen.

  • Brioche: Bakad i både små och stora klassiska former.

  • Rågbröd: Ett bröd som innehåller drygt 50 % råg i form av en gröt på rågflingor, format som blommor och tvinnade bågar.

  • Baguetter: Klassiska baguetter på 100 % vetemjöl och fria baguetter formade som fjärilar.

  • Frallor: Gjorda på 100 % vetemjöl i fyra olika former; en vikt blomma, en blomma i vitt och lila, en snittad fralla och en klippt triangel.

  • Surdegsbröd: Ett surdegsbröd på vete och fullkornsdinkel med rostade rapsfrön. En variant är formad som trianglar toppade med en fjäril, den andra som en mer klassisk limpa siktat med fjärilar.

  • Sirapslimpa (Secret ingredient): En sirapslimpa på 70 % fullkornsemmer, flätad i en fyrkant.

  • Showpiece (Skådebröd):  En tolkning av fjärilens livscykel. 

-Det var en jätterolig tävling med bra laganda mellan oss i laget men också underbar tävlingsanda mellan oss alla tävlande lag. Det känns fantastiskt att alla timmar vi lagt ner inför tävlingen ger resultat. Vi är mest nöjda med att vi haft ett så tydligt och inspirerande tema på alla tävlingsbidrag, säger Andrea Wiberg, Svenska Bagarlandslaget

-Svenska Bagarlandslaget vinner återigen ett mästerskap, och återigen är det ett helt kvinnligt lag. Det senaste decenniet har Sverige visat att vi hör hemma på världsscenen med alla våra fantastiska bagare, säger Martin Lundell, VD, Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Bagarlandslaget.

Medlemmar i Svenska Bagarlandslaget 2024:

  • Andrea Wiberg, Mannz Bageri, Lund, ansvarade för skådebröd
  • Isabell Grahn, Bageri Ritorno, Stockholm, ansvarade för bröd
  • Cassandra Persson, Sweets by Camilla, Stockholm, ansvarade för söta degar
  • Alice Reinholdsson, Olof Viktors, Glemminge, assisterande

Svenska Bagarlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, Sponsorer är Jästbolaget, Nord Mills och Nordic Paper. Scanbox och Malmö Chokladfabrik är partners.

Pressbilder

Pressbilder finns på https://www.bagarlandslaget.se/press/pressbilder/

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se​​​​​​​

Presskontakt

Martin Lundell, VD, martin@bageri.se, 08 762 67 94