Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

11 mars 2012

Bagarlandslaget fyra i Bagar-VM

Nu har Svenska Bagarlandslaget bevisat att Sverige är en brödnation att räkna med. I dag avgjordes finalen av Bagar-VM 2012 i Paris där Sverige var ett av de tolv nationella lag som gjorde upp i en åtta timmar lång livebakning. Sverige lyckades bra i samtliga grenar och slutade på fjärde plats. I topp kom de favorittippade länderna Japan, USA och Taiwan.

Svenska Bagarlandslaget var ett av tolv nationella lag som lyckades kvala in till finalen i Bagar-VM 2012 som avgjordes i Paris under den internationella branschmässan Euro Pain på Nord-Villepinte mellan 3 och 7 mars. Bagar-VM går vart fjärde år och i förra VM kom Sverige på nionde plats. Efter en hårdsatsning på kreativ utveckling av de nationella recepten i kombination med intensiv teknikträning lyckades Bagarlandslaget klättra till en fjärde plats i år.

– Det är väldigt kul för den svenska brödbranschen att Svenska Bagarlandslaget återigen gör så bra ifrån sig i en internationell tävling. I Bagar-VM lyckas vi nå ut i världen med vad svensk brödkultur står för. Sverige är bra på bröd och i Paris var många andra länders bagare väldigt nyfikna på hur Svenska Bagarlandslaget arbetar med ekologiskt, hälsosamt och näringsriktigt bröd – områden där Sverige anses ligga långt fram, säger Martin Lundell, vd för branchorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Bagarlandslaget.

Bagar–VM avgörs i tre grenar: matbröd, sött bröd och dekorbröd. Vissa bakverk bakas av samtliga lag för juryns jämförelse. I de nationella bidragen läggs stor viktigt vid kreativitet och nytänkande kring smak samt konstnärlighet i det visuella. Dekorbrödet visar också tävlingstemat som för Sverige var ”Midsommar”. Under sista tävlingstimmen fick dekorbrödet en smäll och en liten bit gick sönder, skadan kunde repareras i sista minut men gav poängavdrag.

– Våra tävlingsbröd var verkligen bra i år, vi hade lagt stor viktig vid att ta fram kreativa och internationellt gångbara bakverk i de nationella grenarna och har tränat hårt på hantverksteknik för att lyckas med de bröd som alla länder bakar. Jag är imponerad över hur bra laget samarbetade i tävlingen, det kan vara svårt att samordna så pass starka konstnärssjälar som bagare men vårt landslag är verkligen ett lag, säger Johan Sörberg som är bagerikonsult och coach för landslaget.

 

Svenska Bagarlandslaget i Bagar–VM 2012:

Håkan Johansson, 30, från Albert & Jack’s i Stockholm, lagkapten, ordinarie på sött bröd
Robin Edberg, 36, från Cum Pane i Göteborg, reserv på sött bröd
Mattias Wallmark, 36, från Söderbergs bageri i Stockholm, ordinarie på matbröd
Niklas Beck, 44, från Grillska Huset Konditori i Stockholm, reserv på matbröd
Moa Brink, 27, från PO Choklad & Konditori i Stockholm, ordinarie på dekorbröd
Tobias Bergstrand, 29, från Bageriet på Utö, reserv på dekorbröd
Johan Sörberg, 43, bagerikonsult, coach för landslaget

Ytterligare information om Bagar-VM
finns www.coupelouislesaffre.com