Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

10 oktober 2014

Storslam för Sverige i Nordiska Mästerskapen för bagare

Sverige har ytterligare stärkt sin position som ledande bagerination. Idag vann Svenska Bagarlandslaget Nordiska Mästerskapen (Nordic Bakery Cup) i Tampere, Finland. Sverige vann guld i alla tre delgrenar; skådebröd, matbröd och söta bröd. Tidigare i veckan vann Svenska Konditorlandslaget Nordiska Mästerskapen för konditorer (Nordic Pastry Cup).

Under veckan har Nordiska Mästerskapen för bagare (Nordic Bakery Cup) avgjorts under mässan Nordic Food i Tammerfors, Finland. Svenska Bagarlandslaget har tävlingen som ett delmål i satsningen mot VM 2015 och har ett till stora delar nytt lag. De som tävlade i Nordiska Mästerskapen är (för mer information se www.bagarlandslaget.se, Om landslaget):

Moa Brink – Skådebröd
Susanna Söderman – Söta bröd
Martin Frankenberg – Matbröd

– Vi hade en härlig stämning och njöt av pulsen i bageriet. Tack vare vår målmedvetna träning var vi väl förberedda och lyckades precis med det vi tränat inför, säger Susanna Söderman.

– Jag tänjde på gränserna med så många moment som jag hade i mitt skådebröd. Jag är glad och stolt över att jag lyckades få till allt perfekt under själva tävlingen, säger Moa Brink.

– Det var kämpigt idag eftersom en av mina ugnar gick sönder när jag bakade. Jag fick flytta brödet mellan ugnarna för att få den ånga jag behövde. Tack vare våra noggranna förberedelser kunde jag och Sanna hjälpas åt och vi fick till ett perfekt resultat utifrån förutsättningarna, säger Martin Frankenberg.

– Att vi under veckan vunnit både Nordiska Mästerskapen för bagare och Nordiska Mästerskapen för konditorer visar den höga nivå svenska bagare och konditorer håller internationellt. Det är fascinerande att se den utveckling som sker i den svenska bageribranschen, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget.

Reserver är: Erica Kvarnström och Tomas Helgesson. Coach är Håkan Johansson, som tidigare i år vann individuella VM för bagare.

Tävlingen var uppdelad på två dagar. Under torsdagen hade Moa Brink sex timmar på sig att skapa ett skådebröd. Moas skapelse, Lappländskt landskap imponerade på juryn. Under fredagen hade Susanna Söderman och Martin Frankenberg sju timmar på sig att baka:

Söta bröd:

20 klassiska croissanter
20 pain au chocolat
30 klassiska briocher
3 stora briocher
30 Kavlat nationellt bakverk -Wienerbröd med tranbär, rostad mandel och tosca
30 Nationell bulle – brioche med kaneljacond, hortron/äpple och vaniljkräm med brynt smör

Matbröd:

6 klassiska Baguetter
6 Baguetter fantasi
40 Kuvertbröd
12 Surdegsbröd – vitt levainbröd
10 Rågbröd med minst 50% råg
Hemlig råvarukorg – Sverige fick äpple, rosmarin och pumpa och bakade 14 limpor.

Pressbilder: www.bagarlandslaget.se ”press”

För ytterligare information:

Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer AB, 0703-646 794, martin@bageri.se
Håkan Johansson, coach Svenska Bagarlandslaget, 0707-17 73 23