Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

06 mars 2018

Svenska Bagarlandslaget tävlar i Nordiska Mästerskapen

Den 18 mars avgörs Nordiska Mästerskapen i bageri – Nordic Bakery Cup – i Herning, Danmark. Svenska Bagarlandslaget medverkar i tävlingen och möter lag från Danmark, Norge och Island.

I Nordic Bakery Cup ska lagen baka matbröd och baguette, söta bakverk samt ett skådebröd – eller ”Show piece”. Tiden som lagen har på sig är totalt 7 timmar samt en och en halv timme förberedelser som sker dagen före själva tävlingen.

Temat för tävlingen är ”sport”. Svenska Bagarlandslaget har valt att tolka temat genom att gestalta konståkning i de olika bakverken.

– Vi tänkte att den här tävlingen ligger ganska nära vinter-OS som nyss avslutats. Och den elegantaste sporten i ett vinter-OS är förstås konståkning, säger Adam Söderström, coach för Svenska Bagarlandslaget. Det kommer framförallt att synas i skådebrödet som får formen av en konståkerska som gör en piruett. Temat kommer även att gå igen i dekoren på flera av bröden, med ”snöflingor”, dekor i form av skridskoskär och liknande. Vi hoppas det ska uppfattas som en helhet.

De tre bagare som tävlar för Sverige i Nordic Bakery Cup har alla olika erfarenheter med sig. Sara Fjärrstrand är den mest tävlingserfarna. Det här blir hennes sjunde större tävling i karriären, hon var bland annat med när Svenska Bagarlandslaget vann Nordic Bakery Cup i Norge 2016. Under tävlingen är matbröd och baguette Saras huvudsakliga ansvarsområde.


Amanda Bäckström är ny i Bagarlandslaget men har tävlat i både SM Unga Bagare och i Europamästerskapet för unga bagare. Hon har framförallt en stor kreativ ådra och kommer att fokusera på skådebrödet. 
Alexander Pelli är också ny i laget. Han har spenderat nästan varje helg under det senaste månaderna med att åka till Stockholm för att träna med laget. Alexander ansvarar för de söta bakverken.

– Jag vill verkligen framhålla att det här handlar om en riktig laginsats, säger Adam Söderström. Hela laget, inklusive övriga medlemmar – Lina Andersson, Bedros Kabranian, och Kim Lund – har jobbat stenhårt tillsammans sedan årsskiftet och stöttat och hjälpt de tre som nu ska tävla för att få ett så bra resultat som möjligt. De lägger ned enormt mycket tid på att ta den svenska bagerikulturen framåt.  Och hela tiden söker de efter det perfekta resultatet, optimala utseendet och smaken på de bröd de jobbar med.

– Som lagledare är det en ren fröjd att ha med dessa otroligt duktiga och dedikerade hantverkare att göra. Att de dessutom nästan alltid håller humöret på topp och spenderar enorma mängder tid på sin träning gör inte saken sämre, säger Jesper Långström, lagledare för Svenska Bagarlandslaget.

 

För Svenska Bagarlandslaget tävlar

Amanda Bäckström, 24 år, Lidingö Bröd & Pâtisserie, Sara Fjärrstrand, 26 år, Kopparlundens bageri i Västerås, samt Alexander Pelli, 27 år, Juno the Bakery, Köpenhamn.

Coach är Adam Söderström, bagerichef Petrus bageri, Stockholm, lagledare är Jesper Långström, utbildningsansvarig vid branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK.

 

Svenska Bagarlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK. 
– Att driva landslag och arrangera tävlingar är viktigt för oss, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer. Svenska Bagarlandslaget bidrar starkt till att skapa uppmärksamhet och intresse för bageribranschen och lockar unga att utbilda sig till yrket. Tävlingsverksamheten erbjuder även stora möjligheter att utveckla såväl kreativitet som tekniskt kunnande och inte minst nya och oväntade smakkombinationer.

För högupplösta bilder på landslaget, klicka här.

Mer information kontakta:

Jesper Långström, lagledare Svenska Bagarlandslaget: 076-115 14 76, jesper@bageri.se

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer: 0703-64 67 94, martin@bageri.se