Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

20 mars 2018

Svenska Bagarlandslaget tvåa i Nordic Bakery Cup

Svenska Bagarlandslaget tog hem en silvermedalj när Nordic Bakery Cup – nordiska mästerskapen i bageri – avgjordes i Herning, Danmark söndag den 18 mars. Dessutom vann laget pris för bästa söta bakverk.

– Vi gjorde vårt allra bästa och jag är väldigt nöjd med prestationen, säger Adam Söderström, coach för Svenska Bagarlandslaget. Vi hade lite tajt med tiden de 3 sista timmarna, men det löste sig och vi var klara inom utsatt tid. Jag tycker också att våra bröd och bakverk höll en väldigt jämn och hög kvalitet. Helheten blev mycket bra.

Danmark vann, med Norge på tredje plats och Island fyra.

– Vi tycker att ett silver är riktigt bra, säger Adam Söderström. I sådana här tävlingar är det alltid tycke och smak som avgör. Alla var bra på något, till exempel var det danska skådebrödet fint, vi var bäst på det söta brödet. Totalt sett gjorde vi en väldigt fin tävling.

Temat för tävlingen var ”sport” och det hade laget valt att gestalta genom konståkning. Något som framförallt kunde ses i skådebrödet, en skulptur gjord helt i bröd, som är något av en bageritävlings verkliga höjdpunkt. Det är heller inte så länge sedan vinter-OS avgjordes, så det kändes rätt för laget att anknyta till vintersport.

Det svenska lagets skådebröd bestod av en konståkerska som gör en piruett.

– Allt gick som planerat, nästan, säger Amanda Bäckström, Bagarlandslaget, som hade huvudansvaret för skådebrödet. Det händer alltid något, jag höll på att bränna upp snöflingorna, men i övrigt gick det bra och jag höll tiden.

Konståkningstemat gick även igen i flera av de andra bröden och bakverken, bland annat i form av detaljer som ”snöflingor” och ”skridskospår”.

Under tävlingen skulle lagen – förutom skådebröd – baka brioche, kuvertbröd, baguette, övriga matbröd samt söta bakverk. Dessutom fick alla lag en ”hemlig ingrediens” som de skulle förvandla till ett spännande bakverk. Sverige fick Jordärtskocka och äpple.

– Vi valde att rosta jordärtskockan och riva äpple och blanda med en vetesurdeg. Av det bakade vi 8 stycken matbröd som skulle väga 1 kilo vardera, berättar Adam Söderström.

Tiden som lagen hade på sig under söndagen var 9 timmar, det kan tyckas långt men det är mycket som ska produceras, och tiden är alltid en av de svåraste motståndarna när det börjar dra ihop sig. Dagen före hade de 1,5 timme på sig till förberedelser.

 

Utöver huvudpriserna delades det ut extrapriser för:
  • Bästa skådebröd, Danmark.
  • Bästa matbröd och baguette, Danmark.
  • Bästa söta bakverk, Sverige.

 

För Svenska Bagarlandslaget tävlade:

Amanda Bäckström, 24 år, Lidingö Bröd & Pâtisserie, Sara Fjärrstrand, 26 år, Kopparlundens bageri i Västerås, samt Alexander Pelli, 27 år, Juno the Bakery, Köpenhamn.

Coach är Adam Söderström, bagerichef Petrus bageri, Stockholm, lagledare är Jesper Långström, utbildningsansvarig vid branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK.

 

Svenska Bagarlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK. Sponsorer är Jästbolaget Nord Mills och Nordic Paper.

I Herning avgjordes även nordiska mästerskapen för konditorer. Även där vann Sverige ett silver. Läs mer på www.konditorlandslaget.se/press

För bilder: www.bagarlandslaget.se/press

Mer information kontakta:
Jesper Långström, lagledare Svenska Bagarlandslaget: 076-115 14 76, jesper@bageri.se

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer: 0703-64 67 94, martin@bageri.se