Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn

07 september 2019

Sverige försvarar silvermedaljen i Nordic Bakery Cup

Det blev silvermedaljer för Svenska Bagarlandslaget när Nordiska Mästerskapen i bageri – Nordic Bakery Cup– avgjordes i Oslo i början av september.

Liksom för tre år sedan, då tävlingen också hölls i Oslo, var tävlingsarenan ett stort och av publiken välbesökt tält i anslutning till matmässan Matstreif i hjärtat av Oslo. Tre nordiska landslag inom bageri mötte upp till kamp: Danmark, Norge och Sverige. Det var meningen att även Island skulle ha ett lag med, men de fick tyvärr kasta in handduken i ett sent skede.

I det svenska laget ingick Tobias Jadberg (Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm), Fredrik Eiserman (Valhallabageriet, Stockholm) samt Alexander Pelli (Bageri Petrus, Stockholm). Coach för bagarna var Adam Söderström (Bageri Petrus).
Bagarnas uppgift bestod i att baka matbröd och baguetter, inklusive ett ”hemligt” bröd, söta bröd och bullar samt skådebröd (brödskulptur). Temat för årets tävling var ”konst”. Ganska tidigt gick det att se var inspirationen kom ifrån, nämligen den surrealistiske spanske konstnären Salvador Dali. Framförallt var skådebrödet präglat av Dalis konstnärskap. Men det gick även igen i en del andra produkter.
-Dali är min favorit och jag fick faktiskt välja hur vi skulle tolka temat, sa Fredrik Eiserman.

Den höga luftfuktigheten och kalla temperaturen ställde till det något för bagarna.
-De första fem timmarna gick bra, men sen blev det kaos. Jag blev tvungen att vända brödet för bedömningens skull, och med 90 procent luftfuktighet var det svårt att få sakerna att sitta ihop.
Alexander Pelli fyllde i:
-Temperaturen gjorde att vi fick jäsa längre och sätta mer press på ugnen, men att det strular innebär att man få se hur pass duktig man är på att lösa problem. Jag fick också ändra form på ett wienerbröd som annars inte hade funkat tidsmässigt.
En nyhet i år var att det var tillåtet att efterdekorera de söta bakverken, något som Alexander uppskattade.
-Man kan leka mer med bullarna på det sättet, det är inte bara genom själva bakningen man skapar karaktären, utan man kan jobba med texturer och utseende mer åt kondishållet, vilket var kul.
Smaktrenden för bagarna den här gången stavades – mjöl.
-Vi valde att jobba med några schyssta fullkornsmjöl och skapa bröd med smaker som bygger på mjölets egna karaktärer, berättar Alexander. Alltså inte smaksätta med något annat, som frukt, bär med mera, utan verkligen låta mjölets egna smaker komma fram. Det gick igen också i det ”hemliga brödet”, där vi skulle baka på ett dinkelmjöl, eller spelt som det också kallas.
Det ledde till en svensk silvermedalj bakom Norge som tog guldet och Danmark på bronsplats. Sverige fick också specialpriset för bästa söta bakverk.
--

Resultat Nordic Bakery Cup

1 Norge
2 Sverige
3 Danmark

Bästa söta bakverk: Sverige
Bästa matbröd/baguette: Norge
Bästa skådebröd: Norge